Elegant Rose

Monday 24 February 2014

Resepi Sambal Tempe Kering Terbaik dari Ladang

Sambal Tempe Kering



Bahan- bahannya :

10 paket Tempe (im using tempe Jawa from Meru yang dipaket dalam surat Khabar)(hiris nipis-nipis & jangan tebal)(JANGAN BASUH)
10 biji Cili Kering (digunting & direndam dalam air,buang biji ketika ditapis)
sedikit Belacan ( sebesar ibu jari)
2 ulas Bawang Merah (1 biji di blend & 1 biji lagi dimayang/potong halus)
3 ulas Bawah Putih 
2 biji Cili Merah (dihiris nipis)
2 biji Kentang (dihiris nipis & memanjang)
2 sudu besar Kicap Manis
2 sudu besar Sos Tomato
2 sudu besar Gula Pasir
1 sudu teh Garam

Cara Membuatnya :

1. Blend 1 biji Bawang Merah, Bawang Putih, Cili Kering dan juga Belacan bersama sedikit air sehingga hancur(air x perlu banyak,memadai mudah untuk di blender)(then,letak tepi dahulu)
2. Panaskan minyak & goreng tempe yang dihiris tadi sehingga warna kekuningan & rangup.Letak di tepi dahulu.
3. Kemudian goreng pula kentang sehingga garing.Letak di tepi dahulu.
4. Dengan minyak yang sama & api sederhana, tumis bahan-bahan yang di blend tadi.Tumis sehingga naik bau. (Kurangkan minyak jika minyak menggoreng tempe & kentang tadi digunakan banyak, memadai 1 senduk minyak sahaja digunakan)
5. Kemudian masukkan Tempe & Kentang yang digoreng tadi ke dalam tumisan. Kacau.
6. Masukkan Kicap Manis, Sos Tomato, Gula Pasir & Garam. Kacau.
7. Masukkan pula Bawang Merah & Cili Merah yang telah yang telah dihiris tadi ke dalam masakan. Kacau. Tambah lagi Kicap Manis sekiranya masakan terlalu kering.Terpulang pada selera anda.
8.Siap!bolehlah dihidang bersama-sama nasi atau dimakan bersama-sama dengan roti sandwich. =)

Tips!

- Sambal Tempe ini boleh juga ditambah dengan Kacang Tanah Goreng, Ikan Bilis Goreng atau Tauhu Goreng. Terpulang dengan selera anda.
- Tempe yang sedap adalah tempe yang baru. Sebaik-baiknya check terlebih dahulu isi kandungan adakah masih elok bau & conditionnya. Kalau kita pegang packet tempe dalam surat khabar tu masih suam-suam panas, itu maknanya tempe baru.

Kelebihan?
- Sambal ini tahan 4/5 hari SEKIRANYA sentiasa diperhangatkan,disimpan di peti ais(bahagian ais tu ok) dan diambil dengan sudu. Jangan ambil dengan tangan camtu je.Memang cepat basilah jawabnya ye.


OK!Selamat Mencuba & Happy Cooking! ^____^




No comments:

Post a Comment